Klachten
KLACHTEN
Elleboogpijn
De elleboog wordt vaak gebruikt om te dragen en de hand te sturen. Hiervoor moet de elleboog zowel stabiel als beweeglijk zijn. De elleboog kan geblesseerd, instabiel of stijf raken als gevolg van slijtage, herhaalde bewegingen of een ongeluk. Hierdoor kan elleboog pijn ontstaan.
Hoe ziet de elleboog eruit?
De elleboog bestaat uit drie botten en spieren, pezen en de banden daartussen. De drie botten zijn de radius en de ellepijp, die samen de onderarm vormen en het opperarmbeen (de humerus).
Aandoeningen:
- Bursitis olecrani (slijmbeursontsteking)
- Corpus liberum (loszittend deel in het gewricht)
- Golfarm (pijn aan de binnenkant van de elleboog)
- Kneuzing
- Tennisarm (pijn aan de buitenkant van de elleboog)
Behandelingen elleboogklachten
Klachten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Na de intake vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Na dit onderzoek kunnen wij een juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit de volgende onderdelen:
- Mobiliteit oefeningen/passief mobiliseren
- Kracht oefeningen
- Stabiliteit oefeningen
- Sporttape/medical taping
- Massage
- Dry-needling
- Sportspecifieke training of echografie/shockwave
De meeste behandelingen voor bijvoorbeeld een tenniselleboog of een golferselleboog werken echter niet of nauwelijks. In het uiterste stadium kunnen er wel injecties triamcinolonacetaat (bijnierschorshormoon) voorgeschreven worden wat ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is het wel belangrijk om de elleboog te blijven bewegen, maar niet te belasten.
Soms kan er voor het verhelpen van een chronische elleboogblessure een operatie nodig zijn. Hiervoor bieden wij ook voorbereidende behandelingen en revalidatie na de operatie aan.